Teraz je správny čas vyvesiť búdku pre netopiere

Objavte svet netopierov! Jedna drobná večernica uloví aj 3000 komárov za jednu noc. Je preto dobré, ak ich máte nablízku. Ich hlasy dokonca odpudzujú hmyz, niektoré druhy hmyzu totiž počujú ultrazvuky netopierov. Na jeseň netopiere intenzívne hľadajú miesta, kde by sa mohli ukrývať počas dňa, kedy odpočívajú. Je čas párenia, kedy samce „vyspevujú“ samiciam a tak ich lákajú do svojich úkrytov. Je ideálny čas vyvesiť búdku na strom v záhrade, pri paneláku či na rodinný dom. Netopiere sú živým biologickým štítom nad našimi hlavami – všetky druhy sa živia hmyzom. Celú noc lietajú a lovia hmyz.

Pozrime sa spolu na netopiere v ich živle - vo vzduchu cez výnimočné fotografie autora Oldřicha Fencla.

   
Viaceré druhy netopierov sú závislé na úkrytoch, ktoré nachádzajú v blízkosti človeka - na podkroviach, či v rôznych otvoroch a štrbinách v budovách. Kvôli rekonštrukcii budov strácajú veľa úkrytov a tak každé miesto je cenné. Ak ich už máte v podkroví alebo v pivnici, zachovajte ich úkryt a odmenia sa Vám napr. aj lovom hmyzu či škodcov na pestovaných plodinách. Ich jedinečný let podvečer je fascinujúci. Nehovoriac o dobrodružstve pre deti, keď môžu nakuknúť s ockom do búdky s netopierom ;)

 Kontrola  

Kontrola búdky

Dokonca aj ich trus – guáno je jedno z najkvalitnejších hnojív na svete (viac info tu). Ak máte doma kolóniu netopierov, o hnojivo do záhrady máte postarané. Ak by ste chceli netopiere k Vám prilákať, ponúkame pestrú škálu riešení.

BAT-MAN Box so siluetou



Vyberte si búdku podľa miesta, kde by ste ju privítali - na strome v záhrade, na fasáde domu alebo na chate či zapustenú v zateplení: 

Kde umiestniť búdku?
Netopiere potrebujú na vyletovanie z búdky dostatočnú výšku - aspoň 4 metre. Pred svojím úkrytom zvyknú krúžiť a aby sa im dobre prilietalo, mal by v okolí búdky byť voľný priestor (aspoň 3 m). Ak búdku vešiate na kmeň stromu, ideálne je vyberať si stromy, ktorým prvé konáre začínajú vyššie ako plánujete vyvesiť búdku. Pripevniť ju môžete klincom, k niektorým našim búdkam dodávame špeciálne nekorodujúce hliníkové klince, ktoré nepoškodia strom a neskôr nepoškodia pílu, ak na nich pri výrube narazí. Búdku môžte zavesiť i cez konár alebo pripevniť okolo stromu, len treba myslieť na to, že strom rastie a hrubne. Pri inštalácii na fasádu vyberte miesto, kde nebude vadiť vypadávajúci suchý trus.

 

Netopiere majú radi teplo, vhodné je keď na búdku svieti počas dňa niekoľko hodín slnko, ideálne podvečer. Vhodná orientácia je na západ, ale príjmu aj búdky s inou orientáciou. Pozor na čierne typy búdok, tie by nemali byť vystavené niekoľkohodinovým letnému slnku, hrozí prehriatie jej obyvateľov. Netopiere búdku do roka - dvoch obsadia, ak nie, treba nájsť vhodnejšie miesto a skúsiť opäť.

Nemôžu mi netopiere ublížiť?
Rešpekt pred tým čo nepoznáme, je vždy namieste. Netopierov sa ale nemusíte báť, majú strach z človeka a vždy sa snažia ujsť keď sme v ich blízkosti. Človeka nikdy nenapádajú ani sa nesnažia prekvapiť nás v byte ;) Ak ich nájdete v izbe, snažili sa len nájsť si úkryt a nechtiac prepadli až do interiéru. Sú v pasci a nevedia sa dostať von. Nechytajte ich ale holými rukami, od strachu by vás mohli pohrýzť. Návod ako ho správne odchytiť nájdete v tomto VIDEU.

  

Netopier Saviho

Nezašpinia netopiere fasádu?
Nie, netopiere majú suchý čisto čierny alebo tmavohnedý trus, podobá sa na myší trus. Vypadáva z búdok alebo úkrytov, kde sa ukrývajú. Nešpinia fasády. Ideálne je ak je búdka vyvesená tak, aby trus mohol padať do trávy, ktorá bude potom pekne rásť ;) Nedávajte búdky ani priamo nad okná, aby sa trus neobjavoval na parapete. Na iných miestach je to bezproblémové. Ak máte trusu viac a dokážete ho zozbierať, dá sa využiť ako vynikajúce a silné hnojivo na kvety, trávniky, zeleninu...(viac tu)

Búdky na stromy
Stromy sú ideálne na vyvesenie búdok pre viaceré druhy, ktoré hľadajú na nich úkryty. Hľadajú tu dutiny po ďatľoch alebo štrbinové úkryty aké poskytuje odchýlená kôra stromu. Majú radi kontakt brucha aj chrbta so stenami úkrytu – poskytuje im to pocit bezpečia. Na stromy sú vhodné búdky z drevobetónu s vysokou životnosťou, ale aj drevené búdky. Existuje viacero typov podobnej konštrukcie, ale s rôznym dizajnom. Je dobré kombinovať dutinové búdky so štrbinovými, aby ste dali priestor viacerým druhom netopierov a zvýšili tak pestrosť druhov – biodiverzitu nášho okolia.


BNB Box BT-3AA


Pre rýchlejšie obsadenie a väčší pozitívny vplyv netopierov na prostredie je lepšie búdky inštalovať v skupinách. Tieto druhy často striedajú úkryty a v období párenia každý samec obsadzuje vlastnú dutinu, kde si vytvára hárem. Stromové dutiny sú vzácne v mestách aj v našich lesoch, každá búdka pomôže týmto vzácnym živočíchom.

Búdky na povrch stien
Na povrch fasády
sa inštalujú prevažne búdky z drevobetónu, kvôli vysokej životnosti. Existuje viacero typov podobnej konštrukcie, ale s rôznym dizajnom. Viaceré búdky určené prevažne na stromy je možné umiestniť aj na fasádu. Tento materiál je možné aj prevŕtať, ak potrebujete iné upevnenie alebo si môžete búdky aj farebne upraviť. Netopiere v mestách uprednostňujú búdky na budovách pred búdkou vyvesenou na strome. Slúžia im v jarnom až jesennom období, na prezimovanie nie sú dostatočne tepelne stabilné.

BNB Box BT-1A


Búdky do zateplenia
Do zateplenia sa používajú dva základné typy búdok - polystyrénové a drevobetónové. Nami vyrábané búdky z extrudovaného XPS polystyrénu (certifikovaného pre zatepľovacie systémy) sú vhodné zvlášť na zapracovanie do zateplenia pri obnove a rekonštrukcii domov. Je možné ich inštalovať aj na povrch fasády, ak sa na nich spraví povrchová úprava.

BAT-MAN MAXI-B XPS


Začali sa vyrábať z tohto materiálu v Nemecku, u nás sme pre jednotlivé druhy prispôsobili ich dizajn. Z vnútra sú ošetrené tak, aby nedošlo k ich poškodeniu dlhodobým pohybom netopierov vo vnútri a umožňovali pohodlný pohyb a odpočinok netopierov. Vletový otvor je v spodnej časti - nevyžadujú teda údržbu, sú samočistiace. Búdky sú cenovo dostupnejšie a na Slovensku ich boli už inštalované stovky. Sú veľmi vhodné aj na prezimovanie netopierov. Inštalovaním niekoľkých búdok pri obnove bytového domu tak poskytnete netopierom bezpečný náhradný domov za zaniknuté štrbiny v panelákoch, ktoré sú v súčasnosti dôležitým biotopom viacerých druhov netopierov.

 

BNB Box ANS-6


Druhým typom sú drevobetónové búdky - ich trvácnosť je desiatky rokov, výrobcovia uvádzajú že sú to búdky, ktoré sú "na celý život". Majú vyššiu hmotnosť a cenu, vhodnejšie sú kvôli svojej nehorľavosti do zatepľovacích systémov z minerálnej vlny. Viaceré sú prielezné a určené na zachovanie prístupu do pôvodných úkrytov - štrbín. Ak ich zapustíte do zateplenia, umožňia aj prezimovanie netopierov.

   

Možností ako pomôcť netopierom je veľa, ak radi majstrujete, netopiere ocenia aj jednoduchú štrbinovú búdku z masívneho dreva. Treba si len dať pozor na tesnosť búdky – netopiere nemajú radi prievan. Prajeme Vám skoré osídlenie búdok a veľa zaujímavých zážitkov pri ich pozorovaní.