Mladé dážďovníky - nehniezdiče si hľadajú búdky

Pozrite ako si riešia bytovú otázku dážďovníky! Ľudia si ich často zamieňajú s lastovičkami. Sú ikonickým druhom v mestách. V lete ich volanie: "srííí" a dokonalá vzdušná akrobacia dotvára atmosféru leta. Naletujú vo vysokej rýchlosti na inštalované búdky, niekedy prisadnú, pozrú či tam už niekto býva. Z vnútra búdok sa ozývajú hlasy dospelých jedincov, ktorí im takto vysvetľujú, že táto búdka je už obsadená a musia si nájsť niečo iné. Hniezdiť začnú až v treťom roku života. Ale v tomto čase si hľadajú búdky, ktoré by mohli budúci rok obsadiť. Hniezdi vždy v dutinách a tieto dutiny sú veľmi vzácne. O každú búdku sú súboje a bývajú veľmi dobre obsadzované. 

Mladé hniezdiace vtáky prilietajú neskôr - zhruba v polovici júna a teraz zhruba mesiac si budú hľadať nové hniezdiská, kde budú môcť hniezdiť v budúcom roku. O hniezdiská zvádzajú niekedy aj tvrdé boje - pomocou malých pazúrikov sa do seba zaseknú a snažia sa vytlačiť rivala z dutiny.

Na tejto stene sú už obsadené všetky dutiny. Je to veľmi pekná ukážka toho, ako je možné urobiť citlivo realizovať zateplenie budovy bez toho, aby sa ublížilo dážďovníkom. Pred obnovou budovy dážďovníky hniezdili v dutinách a štrbinách medzi panelmi. Búdky boli inštalované ako kompenzačné opatrenie na základe odborného posudku špecialistu.

Bol použitá búdka typu APK-1, ktorá je vyrobená z odľahčeného drevobetónu špeciálne pre tento druh. Má jednu priestrannú dutinu pre jeden hniezdny pár dážďovníkov. Tu môžu vychovať 2-4 mláďatá. Je odolná aj voči poškodeniu ďatľom, u ktorých niektorí jedinci prišli na to, že v polystyréne sa dá ľahko vytvoriť hniezdna dutina a tiež sa to výborne ozýva, ked si údermi zobáka vytyčujú svoje teritórium na sídlisku.      

Tu je zábez z hniezda dážďovníka, ktoré si urobili vo vetracom otvore v paneláku. 

 

Ak by ste uvažovali nad vyvesením búdky pre dážďovniky, existujú aj jednoduché možnosti, ako im vyvesiť búdku.  

Ak im vyvesíte búdku, je možné ich pekne prilákať pomocou prehrávania hlasov dážďovníkov, viac informácií nájdete v tomto blogu.