Ako prilákať dážďovníky do búdok?

Dážďovníky veľmi dobre reagujú na akustické lákanie do búdok pomocou nahrávky dážďovníkov. Inak sú veľmi tradičné a trvá im aj niekoľko rokov, kým obsadia nové hniezdiská. Nahrávku si môžte stiahnuť tu: 

 

Pri púšťaní nahrávky je veľmi dôležité aby sa prehrávala čo najbližšie k búdke - maximálne do metra od búdky. Dážďovníky veľmi presne zamerajú zdroj zvuku a začnú skúmať jeho okolie. 

Ideálny čas na púšťanie nahrávok je ráno - prvé dve hodiny a tiež večer - posledné dve hodiny pred západom slnka. Intenzitu nahrávky treba prispôsobiť susedom, aby sme niekoho nerušili ;) 

Na prehrávanie sa dajú použiť silné akustické vábničky (výkon až 50W) napájané autobatériou. Tieto vábničky sa dajú často aj naprogramovať, kedy je zvuk prehrávaný. My sme použili napr. tento typ: www.bat-man.sk/vabnicka-na-vtaky-s-vykonom-50-w

a gélový olovený akumulátor. 

 

Schránka-1_1  

Pri použití na parapete napr. pri Paraboxe  alebo inej búdke pre dážďovníky stačí ráno a večer vyložiť aj bežne predávaný prenosný reproduktor, ktorý má vstup na SD kartu, na ktorú nahráte  hlasy dážďovníkov. Výkon 10 W by mal stačiť, tieto reproduktory často majú naši teenageri na prehrávanie hudby. Vhodná aktuálne predávaný typ je napr. LAMAX Street2 s výkonom 15 W v cene cca 30 Eur.

LMA019e1_1_1

Ak ešte nemáte búdku pre dážďovníky inšpirujte sa našimi búdkami: https://www.bat-man.sk/pre-dazdovniky/  a nejakú si vyrobte a zaveste. Ak radšej chcete hotovú, objednajte si a radi Vám ju pošleme. 

Prajem Vám dobrodružné chvíle pri čakaní na dážďovníky a skorú radosť z prvých hniezdičov a mláďat v búdkach!

Martin Ceľuch