Ako prilákať belorítky do nových hniezd

Mnohí ľudia obľubujú milé švitorenie a ladný let belorítok domových, ktoré človeka doprevádzajú už od nepamäti. Na Slovensku na ich podporu boli inštalované  tisíce umelých hniezd a mnohé sú obsadené. Obsadzovanie belorítkam trvá pomerne dlho, sú veľmi silne viazané na konkrétnu budovu a dokážu prekonať mnohé opatrenia, ktoré ľudia urobia, ak hniezdenie na konkrétnom mieste nie je vhodné. Nedávno nám pán Peter - priaznivec belorítok dal vedieť, že vybudoval pre belorítky špeciálny prístrešok - vežu na záhrade a pomocou nahrávok prilákal belorítky. Reakcia bola okamžitá, pretože belorítky v obci sú a aj nablízku bola kolónia. Hneď v prvom roku bude mať pravdepodobne obsadených viac ako polovicu hniezd! 

Tu je pohľad na jeho vežu:

   

Poslal nám aj nahrávky, ktoré použil, aby mohli pomocť aj ďalším ľuďom (zdroj: xeno-canto). Nahrávky si môžte stiahnuť tu: 

 

Odporúčame nahrať všetky 3 a prehrávať ich dookola. Pri púšťaní nahrávky je veľmi dôležité aby sa prehrávala čo najbližšie k hniezdu - maximálne do metra od hniezd. Belorítky veľmi presne zamerajú zdroj zvuku a začnú skúmať jeho okolie. Ideálny čas na púšťanie nahrávok je ráno - prvé dve hodiny a tiež večer - posledné dve hodiny pred západom slnka. Intenzitu nahrávky treba prispôsobiť susedom, aby sme niekoho nerušili ;) 

Na prehrávanie zvuku môžte použiť aj bežne predávaný prenosný reproduktor, ktorý má vstup na SD kartu, na ktorú nahráte  hlasy belorítok. Výkon 10 W by mal stačiť, tieto reproduktory často majú naši teenageri na prehrávanie hudby. Vhodný je napr. aktuálne predávaný typ LAMAX Street2 s výkonom 15 W v cene cca 30 Eur.

LMA019e1_1_1

Na prehrávanie sa dajú použiť aj silné akustické vábničky (výkon až 50W) napájané externou batériou alebo z adaptéra. Tieto vábničky sa dajú často aj naprogramovať, kedy je zvuk prehrávaný. 

Schránka-1_1  

Ak ešte nemáte hniezdo pre belorítky, tu nájdete viacero rôznych typov: www.bat-man.sk/pre-lastovicky-a-beloritky/. Tu nájdete tipy ako hniezdo  namontovať: www.bat-man.sk/blog/sposoby-montaze-hniezd-pre-beloritky/.

 

 

Prajem Vám dobrodružné chvíle pri čakaní na belorítky a skorú radosť z prvých hniezdičov a mláďat v hniezdach!

Martin Ceľuch