Spôsoby montáže hniezd pre belorítky

Hniezda pre belorítky sú najčastejšie dodávaným produktom. Montáž nie je zložitá, ale je viacero možných podkladov do ktorých sa hniezda kotvia, preto skúsime poradiť a predstaviť viacero možností. Dôležité je, že hniezdo musí byť skryté zhora pod štablónom, rímsou alebo aspoň v rohu okna. Belorítky ho obsadzujú len v takejto pozícii - kvôli ochrane pred predátormi, slnkom a dažďom.  

Ku jedno-, dvoj- a troj-hniezdam dodávame sadu skrutiek a hmoždiniek. Dajú sa využiť na montáž jedným z dvoch spôsobov: 

1. Prvý spôsob je, že vzadu pomocu 3 skrutiek priskrutkujete kovové očká do pripravených otvorov.

20220604_122710

Do steny sa potom vyvŕta otvor 10 mm vrtákom, založí hmoždinka a zaskrutkuje háčik. Na tieto háčiky sa potom zavesí hniezdo. Ak upevňujete do panelu, tehly, použite hmoždinky, ak upevňujete na drevenú stenu, hmoždinka nie je potrebná.

20220604_123052

2. Ak hniezdo nepotrebujete zvesovať, je možné ho priskrutkovať aj cez dosku - cez dva pripravéné otvory. Použijú sa opäť hmoždinky a skrutky s podložkou dlhé 8 cm. Ak upevňujete do panelu, tehly, použite hmoždinky, ak upevňujete na drevenú stenu, hmoždinka nie je potrebná. 

20220604_122538

 

Montáž na povrch izolantu pomocou hmoždiniek do polystyrénu FISCHER FID 90 

Ak je to možné a izolant nie je veľmi hrubý, je vždy istejšie kotviť priamo až do panelu alebo tehly pomocou dlhších skrutiek a hlbšie zapustených hmoždiniek. Pri zateplených budovách s hrubšou izoláciou je možné upevniť hniezda pomocou špeciálnych hmoždiniek do polystyrénu FISCHER FID 90. Ak je izolant tenší ako 90 mm, je možné použiť pri jednohniezdach aj kratšiu hmoždinku FID 50. Hmoždinka sa zapúšťa do izolantu pomocou akumulátorového skrutkovača, prípadne aj ručne. Hniezdo sa do tejto hmoždinky namontuje pomocou skrutiek  do dreva s hrúbkou 6 mm. 

FID 90

Pri tenších omietkach netreba predvŕtávať - hmoždinka si prerazí cestu. Pri tvrdších je dobré vyvŕtať otvor 6 mm a potom naskrutkovať hmoždinku. Pri týchto hmoždinkách  je uvedené, že sú vhodné do polystyrénovej alebo polyuretánovej izolácie.    

Schránka-1

Kratšie hmoždinky FID 50 majú nosnosť 5 kg, dlhšie až 10 kg. Na trhu sú dostupné aj hmoždinky od iných výrobcov na tento účel.

Ak by ste potrebovali iné rady ohľadom montáže, neváhajte sa na nás obrátiť. Prajem Vám, aby Vaše hniezda boli skoro obsadené. 

Martin Ceľuch