Dážďovníky –  ako im vyvesiť búdku?

Najprv by som Vám rád povedal, prečo sú tieto vtáčiky také výnimočné. Každý druh má svoju hodnotu a je jedinečný, ale dažďovníky sú proste unikát. Dokážu spať za letu – áno, je to možné. Polovica mozgu odpočíva a druhá naviguje. V kŕdľoch ich môžete vidieť večer, ako vykrúžia do výšky a zmiznú v tme. Z diaľky počuť len ich vzďaľujúce sa hlasy. Taká schopnosť by sa nám hodila, nie?

 - Hotové búdky pre dážďovníky nájdete TU -

Sú aj neuveriteľne úspešné v love hmyzu – celý deň sú na krídlach a ako „biologický štít“ lietajú nad našimi hlavami a regulujú množstvo hmyzu. Majú vysokú spotrebu energie a tak musia uloviť tisíce jedincov hmyzu denne. Ďalšia úžasná schopnosť je, že ich mláďatá vydržia bez rodičov a potravy aj dva týždne! To vôbec nie je bežné, väčšina vtáčích mláďat nevydrží bez potravy dlhšie ako deň - dva. Keď príde zlé počasie a  teplota je nižšia ako 10° C a prípadne ešte prší, prestane lietať hmyz. Dážďovníky musia odletieť aj niekoľko sto kilometrov od mláďat, aby získali potravu. Vrátia sa s lepším počasím a za ten čas mláďatá upadnú do akejsi letargie a čakajú.

najrýchlejší z vtákov na svete v horizontálnom lete. Dokážu uniknúť rýchlosťou až 120 km/hod. aj sokolovi sťahovavému, ktorý síce lieta rýchlejšie – ale len keď sa strmhlav rúti k zemi a pomáha si tak gravitáciou. Aby boli lepší letci, majú zakrpatené nôžky posunuté vzadu a nedokážu preto vzlietnuť zo zeme. Vždy hniezdia vo výške aspoň 5 m nad zemou. O kráse, energii a elegancii ich letu by sa dali písať básne, ale poďme už k búdkam pre tento druh.

Búdky pre dážďovníky

Sú pomerne nenáročné a keďže si nevedia postaviť hniezdo, ostáva im hniezdiť v dutinách alebo štrbinách, ktoré nachádzajú na 99 % v ľudských stavbách. Strata hniezdisk zatepľovaním ich vedie k obsadzovaniu čoraz extrémnejších miest. Asi najextrémnejšie hniezdisko, ktoré som videl, bolo v zábradlí balkóna. Samička tam ledva na šírku vliezla, musela preliezť cca 50 cm ku hniezdu a keďže sa nemohla otočiť v priestore úzkom pár centimetrov, preliezala na druhú stranu zábradlia aby mohla ísť opäť loviť potravu. Optimálna vnútorná veľkosť dutiny je pre dážďovníky cca 30 x 15 x 15 cm (šírka x výška x hĺbka). Potešia sa aj väčším rozmerom a dokážu tolerovať aj menšie. Dážďovníky hniezdia v najhorúcejšom lete, preto ideálne je keď sú na severnej strane alebo sú chránené pred poludňajším slnkom (napr. pod štablónom).

Kľúčová je pre búdky výška aspoň 5 m, ideálne 10 m nad povrchom a otvorený voľný priestor pred búdkou, kde môžu krúžiť. Pri panelákoch má zmysel umiestiť búdku pre dážďovníky cca od 2. poschodia. Dážďovníky majú extrémne štíhle krídla a keď vyskočia z búdky do vzduchu, prvé metre skôr padajú k zemi kým naberú rýchlosť. Preto je výška dôležitá. Tiež mláďatá majú len jeden pokus na vzlet – hneď na prvýkrát vyskočia z dutiny a do sekundy musia prísť na to ako sa tie krídla používajú. Keď je výška malá, spadnú na zem, zrania sa alebo im hrozí útok mačky, či iného predátora. Rodičia preto hniezdnu dutinu musia vyberať veľmi zodpovedne.       

Dôležitý je vletový otvor – ideálny je 6 cm široký a vysoký 3, 5 cm. Ak je väčší, je väčšie riziko predácie - napr. že sokol dosiahne na mláďatá. Dokážu sa prepchať tesnou štrbinou, ale väčšiu šírku otvoru potrebujú kvôli mohutným krídlam a svalstvu. Ak je otvor kruhový, priemer 5 cm je dostatočný. Otvor by nemal byť od dna búdky vyššie než 4 cm aby sa dokázali z búdky dostať. Aby sa im nerozkotúľali vajíčka a mláďatká sa cítili komfortnejšie stavajú si jednoduchú hniezdnu kotlinku v búdke. Trvá im to zvyčajne aj jednu hniezdnu sezónu, lebo používajú len materiál, ktorý chytia vo vzduchu. Ak im s hniezdom pomôžete – umelou kotlinkou, troškou sena či pierok, môžu hniezdiť už v prvom roku. V našich búdkach sú už pripravené kotlinky z lisovaných jemných pilín.

Kde umiestniť búdku v paneláku?

Ak sa chystáte zatepľovať, je viacero možností ako zachovať či vytvoriť hniezdiská pre dážďovníky. Viac si o tom napíšeme nabudúce.

Ak sa obnova bytového domu nechystá, alebo už prebehla, aj vtedy máte možnosti ako si adoptovať dážďovníky ;) Parapet alebo balkón je Váš priestor, kde si môžete umiestniť búdku bez potreby súhlasu susedov. Z búdky nič nepadá, nemala by vadiť susedom. Na parapet sú vhodné búdky typu Parabox, balkón je výborný priestor pre búdky typu Apus 2D. Z okna sa dajú namontovať búdky aj na fasádu, vyžaduje to však viac skúseností a je to potrebné konzultovať s domovým dôverníkom.   

Ak máte radi väčšie výzvy a chceli by ste pre dážďovníky urobiť viac, navrhnite na domovej schôdzi inštaláciu búdok na strechu paneláku. Na to treba súhlas susedov. Vyvinuli sme na tento účel špeciálnu búdku - Atikbox. Upevňuje sa skrutkami vnútri búdky do atiky budovy a tie sú potom prekryté strieškou. Dve tri búdky dokážu vytvoriť peknú miestnu kolóniu dážďovníkov.

Je šanca pomôcť dážďovníkom aj v rodinnom dome?

Áno je, ale výška je limitujúca. Aj na našom dome sa nám podarilo vytvoriť našu malú „súkromnú“ kolóniu. Zo siedmych búdok je po 3 rokoch obsadených päť. Kŕdeľ ktorý nám krúži okolo je fascinujúci. Ak Váš dom má aspoň jedno poschodie, je tu šanca. Búdky treba uchytiť čo najvyššie. Väčšina typov sa dá namontovať na fasádu, alebo je možné hniezdisko vytvoriť navŕtaním do dreveného štablóna. Búdky na stromoch nie sú veľmi vhodné, úspešné príklady sú veľmi vzácne.

Ak v blízkosti nehniezdia dážďovníky, môžete im pomôcť objaviť búdky pomocou akustického lákania. Hlasy dážďovníčej kolónie prehrávané z reproduktorov v blízkosti búdok  zvýšia výrazne šance na rýchle obsadenie búdok. Stačí ráno a pred západom Slnka na dve hodiny. Tu máme pre Vás návod: LINK

Ak potrebujete poradiť s Vaším projektom na pomoc dažďovníkom, neváhajte sa na nás obrátiť.